Waarom het chippen van je kat belangrijk is

Als jouw kat op de een of andere manier verdwijnt, is dat voor veel mensen een regelrechte ramp. Je lieve huisdier is weg en natuurlijk wil je weten wat er met hem of haar gebeurd is. Helaas komt het vaak voor dat je nooit meer iets van je kat te horen krijgt. De beste oplossing om dit te voorkomen, is het laten chippen van je kat. Vanaf dat moment is deze altijd traceerbaar en dat voorkomt ongerustheid, zorgen en, niet in de laatste plaats, veel dierenleed.

Chippen kat: waarom?

Wist je dat er jaarlijks 38.000 katten van huis weglopen of op een andere manier zoekraken (bron: www.dierenbescherming.nl)? Er zijn allerlei redenen waarom een kat zoekraakt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je kat ergens van schrikt of opgejaagd wordt door een ander dier. Er zijn maar heel weinig katten die ook daadwerkelijk weer met hun baasje herenigd worden. Daarnaast zijn er ook honden die zoekraken. Het mooie is dat honden in vrijwel alle gevallen weer bij hun baasje terechtkomen. De reden hiervoor is dat honden verplicht gechipt moeten worden in Nederland. Als je je kat laat chippen dan is de kans dus veel groter dat je hem of haar ook weer terugkrijgt.

De voordelen van de kat laten chippen

Het grote voordeel van je kat laten chippen, is dat deze traceerbaar is als je hem kwijt bent. Daarnaast voorkom je ook dat er veel minder zwerfkatten op straat terechtkomen. Uiteindelijk voorkom je daarmee weer veel onnodig dierenleed.

Misschien denk je wel dat het chippen voor jouw kat niet nodig is, aangezien deze altijd binnen blijft. Echter, ook voor binnenkatten is het belangrijk dat ze gechipt worden. Er kan altijd een moment komen dat ze ongezien toch ontsnappen en een kat die altijd binnen is geweest heeft een heel slecht oriëntatievermogen. Dit maakt de kans op terugkeer van deze katten nog kleiner.

Wanneer wordt een kat gechipt?

In principe kun je zelf natuurlijk bepalen wanneer je je kat laat chippen. Chippen kan op iedere leeftijd, zelf als de kat nog maar een paar weken oud is. Een richtlijn die de meeste dierenartsen aanhouden, is dat je de kat laat chippen kort voordat het moment aanbreekt dat je kat de buitenwereld gaat verkennen. Jouw kat zou niet de eerste zijn die er tijdens de eerste buitenwandeling vandoor gaat, omdat hij ergens van schrikt.

Tip: laat het chippen tegelijk met de eerste vaccinatie uitvoeren.

Chippen kat: hoe werkt het?

Het chippen van de kat kan je het beste laten uitvoeren door een dierenarts bij jou uit de buurt, zoals bij ons in Odijk. Je kunt hier heel gemakkelijk een afspraak voor maken.

De buisvormige chip heeft de grootte van een rijstkorrel en is voorzien van een uniek nummer. De dierenarts plaatst de chip onderhuids tussen de schouderbladen of aan de linkerkant van de hals. Dit gebeurt met een naald en is een hele eenvoudige handeling waar je kat vrijwel niets van merkt. Een kat kan een chip nooit verliezen, deze gaat levenslang mee. Daarom is een chip ook handiger dan een halsband die katten wel snel kwijtraken.

Het unieke nummer

Iedere chip is voorzien van een uniek nummer. Dit nummer krijg je van de dierenarts en kun je bewaren in het dierenpaspoort van je kat. Daarnaast worden de gegevens van de kat online geregistreerd. Dit kan je zelf doen, maar de dierenarts kan dit ook voor je doen. Dierenartsen, asielmedewerkers, de politie of medewerkers van een dierenambulance hebben een chipreader, waarmee ze de gegevens van de chip kunnen lezen. Op deze manier kunnen zij de bezitter van de kat achterhalen en huisdier en baas weer met elkaar herenigen. Als je kat vermist wordt, kun je deze zelf online in een registratiesysteem als vermist opgeven. Dit maakt een eventuele zoektocht nog gemakkelijker.

Kat mee naar het buitenland?

Stel je wilt op vakantie naar het buitenland en je wilt je kat meenemen. Op dat moment ben je verplicht om je kat te laten chippen en te registreren. Het systeem van chippen is namelijk internationaal actief. Ieder land heeft zijn eigen code. Het chipnummer van jouw kat begint met die code. Voor Nederland is de code 528.

Afspraak maken voor chippen kat

Heeft jouw kat een chip nodig?
Maak snel een afspraak met de dierenarts!

Openingstijden

Maandag 09:00 – 14:30
Dinsdag 09:00 – 18:00
Woensdag 09:00 – 12:00
Donderdag 09:00 – 18:00
Vrijdag 09:00 – 18:00
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Afspraak maken

Gauw een keer kennismaken?

Loop dan een keertje binnen op de Zeisterweg in Odijk of maak een afspraak
Afspraak maken