Misschien verwacht je het niet van jouw hond, maar zelfs de meest getrainde hond kan wel eens naar buiten schieten en er vandoor gaan. Dit is natuurlijk de schrik van iedere hondenbaas. Sinds enkele jaren is het verplicht om een hond te laten chippen. Dankzij deze chips worden hond en baas steeds sneller herenigt.

Wanneer de hond door iemand wordt gevonden kan via de chip de juiste eigenaar gevonden worden. De chip is niet alleen handig voor het herenigen van baas en hond, het speelt ook een belangrijke rol in het tegengaan van illegale handel van honden. De chip is ook van groot belang in het tegengaan van hondenziektes.

Wanneer hond laten chippen?

In Nederland is het laten chippen van honden, en tegelijk registreren, verplicht sinds 2013. De chip hond wordt samen met het hondenpaspoort gezien als identificatie- en registratiemiddel. Een jonge pup moet een chip krijgen binnen zeven weken na de geboorte. Na het chippen heb je één week de tijd om de hond te registreren. Je mag een pup laten chippen nadat het zes weken oud is geworden.

De chip kun je zien als een klein buisje, hierin zit de microchip welke een uniek nummer bevat. Het buisje is slechts 12-14 mm groot, deze wordt door middel van een naald onder de huid van de hond ingebracht. Dit wordt meestal tussen de schouderbladen gedaan, of aan de linkerkant van de nek.

De chip is dus voorzien van een uniek nummer. Dit nummer wat hoort bij de hond dien je te laten registreren. Alleen dan kan in geval van vermissing de hond geïdentificeerd worden en bij jou worden teruggebracht. Het nummer van de chip moet worden gekoppeld met jouw gegevens.

Wil je weten waar je de hond kunt registreren? Kijk dan op de site van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG.nl) of neem contact met ons op via onze webpagina: https://dierenkliniekindebuurt.nl/contact

De chip die wordt ingebracht wordt uitgelezen door middel van een chipreader. Een dierenarts is in bezit van zo’n chipreader, maar ook de dierenambulance, een asiel en de politie. De chipreader geeft het unieke nummer van de chip weer. Dit nummer komt ook te staan in het paspoort van je hond. Voor de zekerheid kun je altijd de registratiegegevens zelf controleren. Bezoek daarvoor de site www.chipnummer.nl

Ook wanneer je een hond uit het buitenland haalt of adopteert dient deze een chip te hebben, of van een chip te worden voorzien. Omgekeerd geldt deze regel ook. Als je met de hond op reis wilt, of meeneemt naar het buitenland dan heb je een identificatieplicht. Verschillende landen hanteren verschillende regels hierin. Zorg dat je goed op de hoogte bent van deze regels voordat je de hond mee op reis neemt. Dierenarts Alexandra informeert je graag.

Volgens de wet ben je verplicht om de informatie over de hond up-to-date te houden. Je kunt zelfs een boete krijgen wanneer je dit niet doet. Dus is je hond gechipt en geregistreerd? Geef dan iedere eventuele wijziging door binnen veertien dagen.

Een afspraak maken voor het chippen hond

Als je een jonge pup gaat kopen bij een fokker dan moeten deze gechipt zijn. Een pup moet namelijk voordat deze het nest verlaat van een chip voorzien zijn. De kosten voor dit chippen worden dan meestal bij de prijs van de pup mee berekend. Het registreren dien je wel vaak zelf te doen, dus dan zijn de kosten hiervan voor jezelf.

Is een hond nog niet gechipt en wil je dat bij ons laten doen? Een afspraak kun je bij ons heel eenvoudig online boeken via https://dierenkliniekindebuurt.nl/afspraak-maken/

Wil je vooraf op de hoogte zijn van de kosten dan kun je ons altijd bellen op werkdagen.

Heb je een verzekering voor je huisdier? Dan is het chippen hond meestal verzekerd. Voor informatie kun je dan het best contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

Openingstijden

Maandag 09:00 – 14:30
Dinsdag 09:00 – 18:00
Woensdag 09:00 – 12:00
Donderdag 09:00 – 18:00
Vrijdag 09:00 – 18:00
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Afspraak maken

Gauw een keer kennismaken?

Loop dan een keertje binnen op de Zeisterweg in Odijk of maak een afspraak
Afspraak maken