Kitten vaccinatie? Kom langs bij Dierenkliniek in de Buurt!

Je hebt er misschien even op moeten wachten, maar nu heb je dan eindelijk je lieve kitten in huis. Je zal tijdens de eerste weken met je kitten waarschijnlijk veel leuke en memorabele momenten gaan beleven. Toch brengt het hebben van een kitten ook wat extra zorg en aandacht met zich mee. Zo zul je de kitten vaccinatie in moeten plannen.

De ‘cocktailvaccinatie’

Vaccineren is noodzakelijk, omdat je je kitten op deze manier beschermt tegen ziekten die je kat potentieel fataal kunnen worden. Je kitten heeft wel al heel wat immuniteit meegekregen van de moeder, maar bij sommige ziektes is dat helaas niet genoeg. Om je kitten goed te beschermen, wordt meestal aangeraden om je jonge kat rond de negen en twaalf weken een combinatievaccin te laten geven. Dit vaccin, dat ook wel een ‘cocktail’ wordt genoemd, zal je kitten tegen kattenziekte en niesziekte beschermen. Houd je kitten binnen tot het alle vaccinaties gehad heeft, zodat het niet in aanraking kan komen met besmettelijke ziektes, voordat het volledig beschermd is.

Aanvullende kitten vaccinaties

Naast de combinatievaccinaties, zijn er ook een aantal aanvullende vaccinaties die je kunt overwegen. Denk hierbij aan vaccins tegen chlamydia, rabiës en bordetella. Of deze vaccinaties daadwerkelijk nodig zijn, hangen van verschillende factoren af. Zo zal een rabiësinjectie bijvoorbeeld niet nodig zijn, wanneer je niet met je kitten of kat naar het buitenland reist. Laat je adviseren door Dierenkliniek in de Buurt.

Rabiës vaccinatie

Wanneer je naar het buitenland gaat met je kitten, zal deze verplicht een injectie tegen hondsdolheid moeten krijgen. Deze injectie kan pas gegeven worden, wanneer je kat minimaal drie maanden oud is en moet minstens drie weken voor vertrek gegeven worden.

Bordetella vaccinatie

Je kat tegen bordetella laten vaccineren, wordt over het algemeen aangeraden, wanneer je kat naar het pension moet en met veel katten bij elkaar zit. Het gaat om een neusvaccinatie, waarbij het vaccin in de neus wordt gedruppeld.

Naar de dierenarts met je kitten

De eerste keer met je kitten naar de dierenarts gaan kan spannend zijn, zeker wanneer het ook de eerste keer voor jou is. Houd de kitten voor zijn eigen veiligheid altijd in een kattendraagmand, ook in de wachtkamer. Doe hier een dekentje in om glijdpartijen te voorkomen. Stel je kitten gerust door zelf kalm te blijven en hem geruststellend toe te spreken.

Je dierenarts zal vooral het eerste bezoek zo positief mogelijk maken voor je kitten om angst bij het diertje te voorkomen. Je kat zal niet alleen een kitten vaccinatie krijgen, maar de dierenarts zal hem ook nakijken, waarbij onder andere de oren en het gebit onder de loep worden genomen. Nadat je kitten met negen en twaalf weken alle nodige inentingen heeft gehad, wordt je kat op een leeftijd van 1 jaar weer gevaccineerd.

Een inentingsbewijs

Neem altijd het dierenpaspoort van je kat mee, wanneer je naar de dierenarts gaat. Zo kan deze de datum van het vaccineren invullen. Het goed bewaren van het dierenpaspoort is belangrijk, want wanneer je je kat bijvoorbeeld naar de opvang wilt brengen, zul je moeten bewijzen dat de vaccinaties van je kat nog geldig zijn.

Afspraak maken Dierenkliniek in de Buurt

Is het tijd voor de vaccinatie kitten, heb je advies nodig of wil je graag de gezondheid van je kitten laten controleren? Dan helpen wij je bij Dierenkliniek in de Buurt graag verder. Maak vandaag nog een afspraak!

Openingstijden

Maandag 09:00 – 14:30
Dinsdag 09:00 – 18:00
Woensdag 09:00 – 12:00
Donderdag 09:00 – 18:00
Vrijdag 09:00 – 18:00
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Afspraak maken

Gauw een keer kennismaken?

Loop dan een keertje binnen op de Zeisterweg in Odijk of maak een afspraak
Afspraak maken