Het belang van het ontwormen van je hond.
Het is belangrijk om je hond regelmatig te laten ontwormen. Een hond graaft, speelt en snuffelt heel wat af in zijn of haar leven. Met dit gedrag komen de honden veel in contact met zogenaamde parasieten zoals spoelwormen en lintwormen.

Ontwormen puppy

Vanaf de geboorte van een pup loopt deze al gevaar voor een besmetting met spoelwormen. Deze wormen kunnen namelijk in moedermelk aanwezig zijn. Daarom worden puppy’s al vanaf jonge leeftijd, namelijk twee weken, behandeld tegen wormen.

Een volwassen hond kan wormen oplopen doordat ze aarde graven met hun bek of in contact komen met ontlasting van andere honden. Op deze manier krijgt de hond larven of wormeieren binnen. Dit is de reden waarom je ook een volwassen hond regelmatig moet laten ontwormen ter voorkoming dat de hond er ziek van wordt.

De gevolgen van wormen bij een hond

Het kan zo zijn dat je hond geen enkele tekenen geeft van een wormbesmetting. Toch kan dit het geval zijn. Het gevaar voor besmetting van andere honden of zelfs van jezelf is dan groter. Het is daarom belangrijk om regelmatig je hond te ontwormen.

De meest voorkomende klachten van wormen kun je merken aan het gedrag en uiterlijk van de hond. Is je hond snel moe of juist rusteloos? Heeft het gebrek aan eetlust, of heeft het last van gewichtsverlies? Is de vacht dof? Heeft de hond een opgezette buik? Sleept het met de anus over de grond, heeft het diarree of zie je een worm of segmenten in de ontlasting? In deze gevallen is de kans groot dat de hond last heeft van wormen.

Wormen bij een hond lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen voor flinke gezondheidsproblemen bij je hond zorgen.

Vooral voor kwetsbare honden is een besmetting met wormen een gevaar. Onder kwetsbare honden vallen puppy’s, maar ook oudere honden en honden die al ziek zijn.

Ontwormen hond, wanneer en hoe vaak?

Het is dus belangrijk dat zowel puppy’s als volwassen honden regelmatig worden ontwormd. Puppy’s kunnen vanaf de tweede week ontwormd worden. Dit wordt om de twee weken herhaald tot ze acht weken oud zijn. Na acht weken wordt de pup maandelijks ontwormd tot de pup zes maanden oud is. Wanneer de hond een half jaar oud is geldt het advies om de hond om de drie maanden te ontwormen.

Dit komt er op neer dat een hond vier keer per jaar een kuur tegen wormen krijgt. Als je een hond hebt die heel veel buiten komt, zoals een jachthond, of veel in contact komt met andere honden, zoals een hond in een kennel, dan kun je de hond het best iedere maand laten ontwormen.

Ook wanneer je op reis bent geweest is het belangrijk om na te gaan wat voor soort wormen er in het land van bestemming aanwezig zijn. Dit verschilt van land tot land, dus mogelijk heeft je hond misschien een andere kuur nodig. In zo’n geval kun je altijd contact met ons opnemen.

Ontwormen hond. Welk middel is geschikt?

Er bestaan verschillende soorten wormenkuren. Er bestaan tabletten, pasta’s en druppels. Om een keus hieruit te kunnen maken is het belangrijk om te weten dat niet alle producten geschikt zijn voor pups of drachtige honden. Sommige kuren werken bovendien ook tegelijk tegen andere parasieten, zoals mijten of vlooien.

Ook is het van belang goed op te letten hoe je hond op het product reageert. Het komt zelden voor, maar de hond kan overgevoelig zijn voor één van de werkzame stoffen in de wormenkuur.

Het is daarom aan te raden om altijd eerst de bijsluiter te lezen voordat je de hond gaat ontwormen. Zodoende herken je mogelijke bijwerkingen. Wil je de gezondheidsrisico’s van een product weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Je hond laten ontwormen

Wij kunnen ons voorstellen dat je de geliefde hond niet zomaar een middel wilt geven. Natuurlijk kun je voor het ontwormen van je hond ook bij ons terecht. Wij geven je advies over het beste middel voor jouw hond en de kosten hiervan. Zodoende kun je de beste keus maken. De kosten van het ontwormen hangen af van wat voor een hond je hebt en het soort middel.

Wil je de hond ontwormen en ben je op zoek naar een goede wormenkuur? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt heel eenvoudig een afspraak maken door te klikken op deze link https://dierenkliniekindebuurt.nl/afspraak-maken/.

Openingstijden

Maandag 09:00 – 14:30
Dinsdag 09:00 – 18:00
Woensdag 09:00 – 12:00
Donderdag 09:00 – 18:00
Vrijdag 09:00 – 18:00
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Afspraak maken

Gauw een keer kennismaken?

Loop dan een keertje binnen op de Zeisterweg in Odijk of maak een afspraak
Afspraak maken