Wanneer je een kat in huis hebt, ontkom je niet aan het regelmatig ontwormen van je huisdier. Een kat die niet behandeld wordt tegen wormen kan vervelende gezondheidsproblemen krijgen. Daarbij geldt bovendien de regel dat voorkomen beter is dan genezen. Wat zijn wormen, hoe beïnvloeden ze je kat en hoe kun je ze bestrijden?

Wat zijn wormen?

Er zijn verschillende soorten wormen die in je kat kunnen leven. De lintworm en spoelvorm komen in Nederland het meest voor. Deze parasieten kunnen via besmette vlooieneitjes overgebracht worden op je huisdier, maar je kat kan ook wormen krijgen, wanneer je kat in contact komt met andere huisdieren. Als een zogende kat wormen heeft, is de kans groot dat de kittens ook besmet zijn. De parasieten kunnen zich namelijk verspreiden via moedermelk. Je kat zou zijn wormen zelfs op jou kunnen overdragen. Je kat regelmatig ontwormen is dus niet enkel belangrijk met het oog op de gezondheid van je kat, maar ook op die van jou.

Welke invloed hebben wormen op je kat?

Wormeieren in de ontlasting van een met wormen besmette kat zijn met het blote oog niet te zien. In sommige gevallen worden er wel segmenten van de lintworm gevonden in de ontlasting. Deze lijken op rijstkorrels en zitten vol eitjes. Via de ontlasting is de parasiet dus makkelijk over te dragen op zowel jou als andere huisdieren. Indien je kat heel veel wormen in zijn lichaam heeft, kunnen er verschillende klachten ontstaan, zoals braken, gewichtsverlies, diarree en/of een gevoelige anus. Wormen hebben een grotere invloed op kittens en kunnen voor hen een gevaar vormen. Zo kan een besmetting onder andere leiden tot een gezwollen buik of een groeiachterstand. Ook kunnen wormen het immuunsysteem aantasten, omdat niet alle benodigde voedingsstoffen uit het voedsel worden opgenomen.

Ontwormen kitten

Het regelmatig ontwormen van je kat op jonge leeftijd is erg belangrijk. Als je zelf een nestje in huis hebt, is het goed om de kittens vanaf een leeftijd van drie weken te ontwormen. Herhaal de ontworming vervolgens wanneer de kittens vijf en zeven weken oud zijn. Vervolgens moet de kuur maandelijks herhaald worden tot een leeftijd van zes maanden. Daarna levenslang elke drie maanden.

Volwassen katten ontwormen

Aangezien volwassen katten een lagere kans op wormen hebben dan kittens, zal je deze minder vaak hoeven te ontwormen. Om opnieuw een besmetting te voorkomen is het wel raadzaam om je kat om de drie maanden te behandelen. Als je na een behandeling wormen tegenkomt in de ontlasting, kun je de ontwormingskuur het beste na veertien dagen nog eens herhalen. Hoe vaak jouw kat ontworming nodig heeft, is per situatie afhankelijk. Een kat die veel buiten komt, zal een hogere kans lopen om wormen te krijgen dan een binnenkat.

Wij geven je graag advies op maat waar het aankomt op het herhalen van het ontwormen. Loop eens binnen, bel ons of maak een afspraak.

Welk ontwormingsmiddel moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen op de markt, waardoor een keuze soms lastig te maken is. Er zijn druppels voor in de nek of Milpro tabletten zijn aan te raden, maar bij twijfel kun je natuurlijk altijd bij ons terecht voor advies. Welk middel geschikt is, kan onder andere afhangen van het gewicht van je kat. Wij voeren diverse merken.

Vergeet niet te ontvlooien

Een kat kan wormen in zijn lichaam krijgen, doordat je huisdier besmette vlooieneitjes op zijn huid heeft. Je kat regelmatig ontwormen heeft dus weinig zin, wanneer je de vlooien niet bestrijdt. Het is daarom belangrijk om naast ontworming ook regelmatig je kat (preventief) te behandelen tegen vlooien. Heb je meerdere katten en/of een hond? Vergeet dan niet om al deze dieren tegelijk te behandelen. Vlooien en wormen zijn makkelijk overdraagbaar.

Kat ontwormen bij vaccinatie

Kom je bij ons langs voor de jaarlijkse vaccinaties van je kat? We lichten je graag voor welk middel het meest geschikt is.

Afspraak maken voor kat ontwormen

Heeft jouw kat ontworming nodig?
Maak snel een afspraak met de dierenarts!

Openingstijden

Maandag 09:00 – 14:30
Dinsdag 09:00 – 18:00
Woensdag 09:00 – 12:00
Donderdag 09:00 – 18:00
Vrijdag 09:00 – 18:00
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Afspraak maken

Gauw een keer kennismaken?

Loop dan een keertje binnen op de Zeisterweg in Odijk of maak een afspraak
Afspraak maken