Vanaf een leeftijd van ongeveer 5 tot 8 maanden is de kat geslachtsrijp. Het is daarom belangrijk om de kat vanaf ongeveer een leeftijd van 6 maanden naar de dierenarts te laten komen voor castratie of sterilisatie (eigenlijk is het ook castreren, omdat de eierstokken worden verwijderd bij de poes).

Bij het castreren van een kater worden beide teelballen verwijderd. Bij een poes worden beide eierstokken verwijderd en zal de baarmoeder niet hoeven te worden verwijderd als deze niet afwijkend is. Castratie helpt om naast het voortbrengen van bijvoorbeeld ongewenste nestjes, ongewenst gedrag, zoals sproeigedrag te voorkomen. Bij de poes wordt zo het ontstaan van melkkliertumoren en baarmoederontstekingen voorkomen.

Castratie bij de kater

Wanneer de kater wordt gebracht voor castratie zal hij eerst worden gewogen en uitgebreid lichamelijk worden onderzocht. Na een eventueel pre-anesthetisch bloedonderzoek, waarbij de belangrijkste orgaansystemen worden onderzocht, zal de kater onder narcose gaan. Vervolgens wordt een kleine snede gemaakt op de balzak, waarna beide testikels zullen worden verwijderd.

Gedurende de ingreep zal voldoende pijnstilling worden gegeven die ongeveer 24 uur werkzaam zal zijn. In de meeste gevallen zal de kater van de wond afblijven. Soms is het toch nodig om een kraagje om te doen. Deze kan je altijd voor de zekerheid meenemen wanneer hij wordt opgehaald.

Sterilisatie bij de poes

Zoals ook beschreven bij de kater zal de poes na een lichamelijk onderzoek en eventueel bloedonderzoek in slaap worden gebracht. Via een snede in de huid van de buik zullen beide eierstokken worden verwijderd. De wond zal na deze sterilisatie vervolgens worden gesloten met oplosbaar hechtmateriaal.

Daarna is het bij een poes wel aan te raden om thuis een Medical Pet Shirt aan te trekken om te voorkomen dat ze aan de wond gaat likken. Naast de pijnstilling op de dag van de operatie krijgt de poes voor een aantal dagen pijnstilling mee naar huis. Wij zien de poes heel graag 10 dagen na de operatie terug om de wond te controleren.

Ook belangrijk om te weten over sterilisatie of castratie

Nadat een kat gecastreerd is heeft deze sneller de neiging om overgewicht te krijgen. Gecastreerde dieren (zoals bijvoorbeeld honden) zijn over het algemeen minder actief en verbruiken daardoor minder energie. Dit zal met een zelfde voeraanbod gemakkelijk kunnen leiden tot overgewicht. Kortom: Er bestaan diëten speciaal voor na de castratie of sterilisatie van katten. Wij vertellen je hier graag meer over.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande tekst toch nog vragen, dan kan je gerust contact met ons opnemen.

In het kort: Wij helpen je graag!

Openingstijden

Maandag 09:00 – 14:30
Dinsdag 09:00 – 18:00
Woensdag 09:00 – 12:00
Donderdag 09:00 – 18:00
Vrijdag 09:00 – 18:00
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Afspraak maken

Gauw een keer kennismaken?

Loop dan een keertje binnen op de Zeisterweg in Odijk of maak een afspraak
Afspraak maken