Vaccinatie hond: vóór weerstand en tegen ziektes

Om ziektes te voorkomen, is het belangrijk om jouw hond te laten inenten. In dit artikel vertel ik je meer over het hoe en waarom van het vaccineren. Het vaccineren zorgt ervoor dat jouw hond meer weerstand krijgt en dus langer gezond blijft. Daardoor kun je nog langer genieten van het gezelschap van jouw trouwe viervoeter!

Inenten hond: tegen welke ziektes en hoe vaak is het nodig?

Hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil, hepatitis, kennelhoest en hondsdolheid. Dit zijn de ziektes waartegen je jouw hond kunt inenten. De meeste inentingen worden meerdere keren herhaald, zodat je hond weerstand opbouwt tegen deze ziektes.

Heb je een pup? In dat geval heeft je pup met zes weken een eerste inenting gehad. Daarna moet je pup nog drie keer laten inenten in het eerste jaar. De tweede inenting is bij negen weken, de derde rond de twaalf weken en de vierde als je pup ongeveer één jaar is. Een volwassen hond zal jaarlijks een herhalingsvaccinatie moeten krijgen om de bescherming in stand te houden.

Vaccinatie hond: welke soorten zijn er?

In de meeste gevallen krijgen honden een zogenaamde kleine cocktailprik of een grote cocktailprik. De kleine cocktail beschermt tegen de vier meest voorkomende soorten van de leptospira bacteriën. Deze bacteriën kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Weil veroorzaken.

De grote cocktail beschermt je hond tegen hondenziekte, hepatitis, de ziekte van Weil en tegen Parvo. Moet jouw hond een inenting tegen kennelhoest krijgen? Dan gaat dit normaal gesproken via een neusdruppelvaccin met parainfluenza en bordetella. Omdat honden via de neus besmet kunnen raken met kennelhoest, zorgt dit neusdruppelvaccin voor een plaatselijke immuniteit en kunnen ziekteverwekkers direct tegengehouden worden.

Heeft mijn hond last van vaccinaties?

Er is een kleine kans dat een hond last heeft van een vaccinatie. Slechts heel zelden krijgt een hond een allergische reactie van een vaccinatie. Daarnaast kan er soms een bultje ontstaan op de plek waar de hond is ingeënt.

Hond vaccinatie voor een reis of verblijf in een pension

Ga je naar het buitenland op vakantie en gaat je hond mee op reis? Dan is het verplicht om je hond tegen hondsdolheid (rabiës) in te enten. Minimaal drie weken voordat je vertrekt, moet je hond de inenting gehad hebben. Wil je je pup meenemen op jouw reis naar het buitenland? Houd er in dat geval rekening mee dat je hond minimaal drie maanden oud moet zijn voor hij een inenting tegen hondsdolheid mag krijgen.

Ga je op reis, maar kan je hond niet mee? Dan kan een pension uitkomst bieden. Een pension stelt soms nog extra eisen aan de vaccinaties die je hond moet hebben. In een pension hebben namelijk veel honden intensief contact met elkaar. Daardoor lopen de honden meer risico op kennelhoest. De meeste pensions stellen de vaccinatie tegen kennelhoest dan ook verplicht.

Stel het vaccineren niet langer uit dan nodig

Wil je voorkomen dat jouw hond ziek wordt? Maak dan snel een afspraak voor een vaccinatie bij Dierenkliniek In de Buurt via: Afspraak maken. Wil je alvast lezen wat je kunt verwachten tijdens een afspraak om je hond te vaccineren? Lees dan hier verder: Meer over jouw vaccinatie-afspraak.

Openingstijden

Maandag 09:00 – 14:30
Dinsdag 09:00 – 18:00
Woensdag 09:00 – 12:00
Donderdag 09:00 – 18:00
Vrijdag 09:00 – 18:00
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Afspraak maken

Gauw een keer kennismaken?

Loop dan een keertje binnen op de Zeisterweg in Odijk of maak een afspraak
Afspraak maken