Castratie of sterilisatie van je hond
De castratie van een reu of steriliseren van de teef heeft vaak als doel om de hond onvruchtbaar te maken. Ook om het gedrag te beïnvloeden of om gezondheidsredenen wordt vaak gekozen voor castratie.
Wat is eigenlijk castratie?
Castratie is het verwijderen van de teelballen bij de reu en het verwijderen van de eierstokken bij de teef. Vandaar dat je in plaats van sterilisatie van de teef eigenlijk ook van een castratie moet spreken. Bij de reu is het tevens mogelijk om hem chemisch te laten castreren. Hierbij wordt bij het wakkere dier een implantaat onder de huid ingebracht. Deze zorgt ervoor dat mannelijke geslachtshormonen tijdelijk worden onderdrukt gedurende minimaal 6 maanden. Dit is in tegenstelling tot castratie een reversibele ingreep.
Waarom worden honden gecastreerd?
Soms worden honden om medische redenen gecastreerd, denk aan prostaatproblemen, voorhuidontstekingen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus bij de reu. Bij de teef worden het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd in verband gebracht met het doormaken van meerdere loopsheden. Bij de teef wordt het ook gedaan om loopsheid, een eventuele schijndracht en baarmoederontstekingen te voorkomen. Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer 3 weken, waarvan de teef 2 tot 3 dagen vruchtbaar is. De meeste teven worden tussen de 6e en 18e levensmaand voor het eerst loops. Aangeraden wordt om de teef, m.n. de grote rassen (> 25 kg) 3 maanden na de eerste loopsheid te laten steriliseren.
Ook wordt vaak gekozen voor castratie om ongewenst (dominant) gedrag tegen te gaan. Belangrijk is om goed te beoordelen of bepaalde gedragingen wel worden veroorzaakt door geslachtshormonen. Daarom is het goed om dit ook te overleggen met een gedragsdeskundige.
Wat gebeurt er voorafgaand aan de castratie door de dierenarts?
Voordat de hond onder narcose wordt gebracht zal deze eerst uitgebreid worden onderzocht door de dierenarts. Daarbij wordt allereerst het dier gewogen voor een juiste berekening van de narcose. Vervolgens wordt de hond uitgebreid lichamelijk onderzocht, waarbij met name de slijmvliezen, hart- en longfunctie zullen worden gecontroleerd. Het is mogelijk om voorafgaand aan de narcose een zogenaamd pre-anaesthetisch bloedonderzoek te laten uitvoeren. Ook wanneer de hond geen klachten heeft is dit nuttig om te doen, zodat deze waarden ook als uitgangswaarden kunnen worden gebruikt. Hierbij worden de nierwaardes, leverwaardes, glucose en eiwitten gecontroleerd. Deze test kan worden uitgevoerd terwijl je wacht.
Wat gebeurt er tijdens de castratie door de dierenarts?
Wanneer alle waardes in orde zijn gaat de hond onder narcose en krijgt voldoende pijnstilling. Het is mogelijk dat het baasje bij de narcose blijft, als het baasje en / of de hond dit fijn vindt. Als de hond goed in slaap is wordt deze geïntubeerd en worden alle vitale functies, waaronder het ECG, de CO2, de O2 en temperatuur nauwkeurig bijgehouden.
Bij een reu worden beide teelballen via een snede aan de voorzijde van de testikels verwijderd. Bij de teef worden beide eierstokken verwijderd. De baarmoeder hoeft niet verwijderd te worden als deze niet afwijkend is.
De wond zal in de meeste gevallen onderhuids worden gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Na de ingreep zal de hond kunnen bijkomen van de narcose en wanneer deze is bijgekomen en de temperatuur weer in orde is kan deze dezelfde dag nog naar huis.
Om te voorkomen dat de hond aan de wond gaat likken kan een Medical Pet Shirt of een kraag worden omgedaan. Ook krijgt de hond voor een aantal dagen pijnstilling mee naar huis. Na 10 dagen zien we de hond graag terug voor controle op de praktijk.
Heeft een gecastreerd dier meer neiging tot overgewicht?
Sommige honden kunnen de neiging hebben om in gewicht aan te komen na een sterilisatie of castratie. Na de ingreep komt de stofwisseling op een lager niveau te liggen. Wanneer de hond dezelfde hoeveelheid voer aangeboden krijgt zal dit worden omgezet in overtollig vet. Het is daarom goed om een hond na castratie of sterilisatie een kleinere hoeveelheid voer te geven of voer met een lager energiegehalte.
Zijn er nog andere nadelige effecten?
De castratie en sterilisatie vinden plaats onder narcose. Ook al maken wij gebruik van moderne anesthesiemiddelen en monitoren wij zorgvuldig je dier, er blijft altijd een anesthesierisico bestaan. Daarnaast is er met name bij grote hondenrassen een kans op urine-incontinentie. Hiervoor bestaat medicatie, maar zal niet in alle gevallen voldoende werken. Ook bestaat bij sommige rassen de kans op vachtveranderingen, een zogenaamde puppy coat.
Heb je nog vragen na deze uitleg? Twijfel vooral niet om deze aan ons voor te leggen. Wij helpen je graag!
Lees hier meer over het castreren en steriliseren van je kat(er) / poes.
Route naar Dierenkliniek In de Buurt
De dierenarts voor de gemeente Bunnik bevindt zich op de Zeisterweg 19a in Odijk.
Openingstijden
Maandag | 09:00 – 14:30 |
Dinsdag | 09:00 – 18:00 |
Woensdag | 09:00 – 12:00 |
Donderdag | 09:00 – 18:00 |
Vrijdag | 09:00 – 18:00 |
Zaterdag | gesloten |
Zondag | gesloten |