Je bent sinds kort de trotse verzorger van een nieuw gezinslid: een lief, klein kitten. Naast fijn spelen en kroelen samen, is het belangrijk dat de gezondheid van jouw kitten op orde is. Iets wat echt moet gebeuren is het ontwormen van jouw kittens.

Waarom moet je je kittens ontwormen?

Als je een kitten in huis neemt, kun je er niet omheen: het ontwormen. Dit moet bij elke kitten gebeuren. Ze raken namelijk (bijna) altijd besmet met (spoel)wormen via de moedermelk. Het is daarom noodzakelijk om op tijd te beginnen met de ontwormingskuur.

Sommige kittens worden er ziek van of vertonen bepaalde symptomen, maar er zijn ook kittens waaraan je niet zult merken dat ze besmet zijn. Het is namelijk niet altijd te zien.

De gevolgen van wormen voor jou en je kitten

Wormen kunnen hele nare gevolgen hebben voor de gezondheid van je kitten. Door een ontwormingskuur te geven kun je blijvende schade voorkomen. Zo kan je kitten een groeiachterstand oplopen als er te veel wormpjes in het lichaampje zitten. De wormpjes halen te veel voedingsstoffen uit het voedsel, waardoor je kitten tekorten krijgt. De weerstand wordt hierdoor ook minder, waardoor je kitten sneller ziek kan worden.

Er zijn ook bepaalde wormsoorten gevaarlijk voor mensen. Deze wormen scheidden larven uit die met name voor kleine kinderen gevaarlijk zijn, want zij kunnen hier flink ziek van worden.

Genoeg redenen om je kitten goed te ontwormen!

Ontwormen kittens

Het ontwormen begint al een paar weken na de geboorte. Om zeker te weten dat er geen wormpjes zijn die het overleven, dient je kitten op de leeftijd van drie, vijf en zeven weken ontwormd te worden, daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Vanaf 6 maanden kan het kitten elke 3 maanden ontwormd worden, net als volwassen katten.

Verschillende ontwormingskuren voor kittens

Er zijn veel verschillende middelen tegen wormen te verkrijgen. Hoe weet je nou welke je moet hebben? De keuze hangt van een aantal factoren af, onder andere het gewicht van je kat. Wij raden druppels voor in de nek aan of Milpro tabletten. Mocht u alsnog twijfelen, neem dan gerust contact met ons op. Wij voeren verschillende merken.

Preventief ontwormen kittens heeft geen zin

Helaas heeft preventief ontwormen geen zin. Een kitten kan namelijk elk moment besmet worden, ook vlak na een ontwormingskuur. Het enige wat je kunt doen is je kitten zo gezond mogelijk houden. Een goede weerstand maakt dat de wormen minder kans hebben.

Je kunt het volgende doen om de kans op besmetting te verminderen:

– Zorg elke dag voor vers drinkwater uit een schoon bakje.

– Was altijd je handen na het spelen met de kitten.

– Haal ontlasting direct weg (ook uit je tuin)

– Regelmatig de gehele kattenbak verschonen.

– Als je kitten last heeft van andere ‘gastheren’ zoals vlooien, moeten deze ook goed bestreden worden.

– Dek speelplekken, zoals een zandbak, af voor de kat.

Bovenstaande maatregelen gelden ook voor de volwassen kat. Meer informatie over ontwormen bij volwassen katten vind je hier: https://dierenkliniekindebuurt.nl/ontwormen-kat/

Om een afspraak te maken bij ons in de kliniek, klik je hier.

Route

De dierenkliniek voor de gemeente Bunnik bevindt zich op de Zeisterweg 19a in Odijk.

Openingstijden

Maandag 09:00 – 14:30
Dinsdag 09:00 – 18:00
Woensdag 09:00 – 12:00
Donderdag 09:00 – 18:00
Vrijdag 09:00 – 18:00
Zaterdag gesloten
Zondag gesloten
Afspraak maken

Gauw een keer kennismaken?

Loop dan een keertje binnen op de Zeisterweg in Odijk of maak een afspraak
Afspraak maken